Forum www.zabrodzianie.fora.pl Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Schab suszony a'la wędliny parmeńskie Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Kukawka



Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 50 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 11:53, 24 Lut 2011 Powrót do góry

Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy zostało trochę pończochy? no to jeszcze raz..itd. ) a potem wiążesz mocno bo schabik straci na obiętości. Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 15 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, kroi się cieniusieńkie plasterki.

[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez Kukawka dnia Czw 11:54, 24 Lut 2011 , w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
toto
Administrator


Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 129 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Niegów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 16:51, 24 Lut 2011 Powrót do góry

Z opisu smakuje znakomicie jak na mój gust
Tylko strasznie długo.
Zobacz profil autora
Kukawka



Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 50 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 13:05, 26 Lut 2011 Powrót do góry

Zapewniam że warto poczekać
Zobacz profil autora
Lusia



Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 188 Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 13:20, 12 Lut 2012 Powrót do góry

Witam czy w czasie tak długiego procesu nie będzie czuć smrodku , czy nie ulegnie zepsuciu , czy tylko w zimę można go powiesić na pięć dni , a co gdy temperatura będzie dodatnia . Kupię schab i zacznę działać .
Zobacz profil autora
Szalony
Moderator


Dołączył: 07 Lut 2012
Posty: 101 Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 17:57, 21 Lut 2012 Powrót do góry

Lusia napisał:
Witam czy w czasie tak długiego procesu nie będzie czuć smrodku


Nic nie czuć :D
Zobacz profil autora
Purchawka
Moderator


Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 35 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Anastazew
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:21, 21 Lut 2012 Powrót do góry

A używacie do tego schabu prosto ze sklepu ? Czy macie jakieś źródła pewnego i dobrego mięsa (może od razu zdradzicie jakie? :)) ?
Bo brzmi rewelacyjnie, tylko ja bym się bała jeść surowe mięso ze sklepu ...
Zobacz profil autora
Mieszkaniec



Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 53 Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:05, 22 Lut 2012 Powrót do góry

Ja robiłem ze schabu kupionego w zakładach mięsnych w Jadowie, wyszedł bardzo dobry.
Zobacz profil autora
Lusia



Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 188 Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:18, 25 Lut 2012 Powrót do góry

Czy robicie sami szynkę i baleron .Napiszcie proszę w jakiej zalewie trzymacie mięso i jak długo wędzicie .Podobno można wędzić w rajstopach , zamiast siatki , co otym sądzicie ?
Zobacz profil autora
Szalony
Moderator


Dołączył: 07 Lut 2012
Posty: 101 Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:34, 26 Lut 2012 Powrót do góry

Lusia napisał:
Podobno można wędzić w rajstopach , zamiast siatki , co otym sądzicie ?


Można i w rajstopach, muszą być noszone co najmniej miesiąc bez prania. W raj wkładamy baleron a w stopy polędwicę :D
Zobacz profil autora
Lusia



Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 188 Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 13:50, 26 Lut 2012 Powrót do góry

A fe i co wtedy będzie smaczniejsze ? Pytałam poważnie czy słyszeliście o takim sposobie .
Zobacz profil autora
Kukawka



Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 50 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 19:35, 12 Mar 2012 Powrót do góry

Kolega Szalony po prostu sobie zażartował, ja nie tylko słyszałam o wędzeniu wędlin w rajstopach, ale nawet jadłam u znajomych koło Łomży.
Dlaczego robili to w rajstopach?, chyba tylko dlatego że nie mieli dostępu do siatek wędliniarskich.
Zobacz profil autora
Mieszkaniec



Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 53 Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:29, 23 Cze 2013 Powrót do góry

Lusia napisał:
Podobno można wędzić w rajstopach , zamiast siatki , co otym sądzicie ?


Jak jest cały kawałek mięsa to nie potrzeba sznurować a tym bardziej rajstop.
Ja wkładam w marynatę woda + peklsól 5L wody na 05kg. peklosoli jak ktoś nie lubi słonego to może dać mniej. Wędzić w samym dymie żeby mięso nie dostało za ognia.
Zobacz profil autora
Lusia



Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 188 Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:05, 09 Lip 2013 Powrót do góry

Ja dokładam jeszcze wywar z różnych przypraw , tak gdzieś wyczytałam , czy jest smaczniejsze , niewielka różnica
Niedługo będę miała murowaną wędzarkę .
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)